Alapvető információk

Népesség:
1 183
Állapot:
Község
Régió:
Heves
Térkép

Tippek utazáshoz - Egész Magyarország

Inspirálódjon kirándulási lehetőségek által az egész országban vagy egy Ön által választott városban.


Keresse meg az Ön számára érdekes közösséget

Visegrádi Fellegvár
A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A Visegrádi-hegység magas sziklacsúcsától egészen a Duna partjáig húzódik. A középkorban fontos reprezentatív szerepe volt, hiszen a magyar királyok egyik leggazdagabb palotája állt itt, emellett politikai és hadászati jelentősége sem volt elhanyagolható.
További információ
Visegrádi Fellegvár
Nyíregyházi Állatpark
A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. Az Állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet egy tölgyerdő mélyén.
További információ
Nyíregyházi Állatpark
Hortobágyi Nemzeti Park
A Hortobágy Európa legnagyobb szikes pusztája. Itt alapították meg Magyarország első nemzeti parkját 1973-ban, a 81 ezer hektár kiterjedésű Hortobágyi Nemzeti Parkot (HNP). A terület a Világörökség része. A Hortobágy sajátos földrajzi tájegység: Magyarország legtágasabb legelőterülete, amely az egyik jellemző ősfoglalkozást, az állattenyésztést annak régi vonásaival együtt máig megőrizte. Az 1999-től a Világörökség részeként számon tartott terület magában foglalja a Hortobágyot és a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, mint amilyen a hortobágyi Kilenclyukú híd, a Hortobágyi Csárda és a pásztorvilág életét bemutató Pásztormúzeum épülete.
További információ
Hortobágyi Nemzeti Park
Pannonhalmi Főapátság
A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi járásban, Pannonhalma városban található
További információ
Pannonhalmi Főapátság
Aggteleki Cseppkőbarlang
A Baradla–Domica-barlangrendszer (a magyarországi részének a neve Baradla-barlang) Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Az Aggteleki-karszton több bejárattal nyílik. Hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. A barlang ősidők óta nyitott természetes bejárata Aggtelek község határában, a messziről fehérlő, több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik. Az átlag 10 méter széles, hét–nyolc méter magas sziklaalagút, néhány helyen hatalmas teremmé szélesedik. A főághoz több rövidebb-hosszabb mellékág csatlakozik. A barlang jelentős részét változatos színű és formájú, páratlan látványosságot nyújtó cseppkövek díszítik.
További információ
Aggteleki Cseppkőbarlang
Egri Vár
Az Egri Vár az egyik legmeghatározóbb építménye a magyar történelemnek és kultúrának. Lenyűgöző kiállítások sora tekinthető meg benne, egyik legkedveltebb közülük a Börtönkiállítás. A vár Eger főlé magasodó falai, melyek ezer év emlékeit őrzik szemet gyönyörködtetőek.
További információ
Egri Vár
Hévízi Tófürdő
A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága a Hévízi-tó vagy Hévízi-gyógytó. A tó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Hévízen a minőségi pihenés természetes, aa megannyi élmény ráadás! Fürdeni a meleg vízben igazi feltöltődés, melyet már a rómaiak is tudtak.
További információ
Hévízi Tófürdő
Keszthelyi Festetics-Kastély
A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdona volt. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Többszöri átalakítások során mai formáját 1883 és 1887 között, Festetics (II.) Tasziló idejében nyerte el. Parkja természetvédelmi terület. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület. A kastély közelében, a Kastély utcában áll az Amazon Ház Látogatóközpont.
További információ
Keszthelyi Festetics-Kastély
Hollókői Falumúzeum
Országunk gazdag történelmi múltjának, színes természeti, néprajzi és kulturális tárházának köszönhetően sok olyan egyedülálló értékkel rendelkezik, amelyek helyet kaptak az UNESCO Világörökség listáján. Egyik ilyen csodálatos élménykincsünk a Budapesttől mintegy 100 kilométerre észak-keletre található, a Cserhát dombhátai közt megbúvó apró kis zsákfalu, Hollókő. Mintha egyenesen a magyar népmesékbe cseppennénk, úgy elevenedik meg a néprajzi múzeum hatását keltő, ám lakott, valódi palóc falucska, amely nem csak tornácos, muskátlis házaival, fazsindelyes templomával, kővel rakott utcácskáival, hanem élő, színes néphagyományaival is a világ minden tájáról vonzza a látogatókat.
További információ
Hollókői Falumúzeum
Mohácsi Busójárás
A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás, amely a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodásából és dramatikus néphagyományából ered. Ezt a szokást a sokácok poklade néven is nevezik, ami a karnevál szó horvát megfelelője.
További információ
Mohácsi Busójárás